Fodringsbiologisk optimering af fremtidens mælkeproduktion

Fodringsbiologisk optimering af fremtidens mælkeproduktion - SEGES Projektsitet

Værktøjer udviklet i Husdyr 2.0 kombineret med kompakt fuldfoder udgør et nyt fundament for at arbejde med fodring og ernæring i mælkeproduktionen. Kompakt fuldfoder sikrer sammenhæng i foderkæden fra foderplan til fordøjelse. Husdyr 2.0 giver et nyt fundament for kobling af foderets biologi med produktionsresultater og produktkvalitet. Formålet med nærværende projekt er at opbygge infrastruktur til at anvende Husdyr 2.0 i stor skala, opbygge metoder til at analysere komplekse data fra alle danske besætninger og arbejde med identifikation af biologiske årsagssammenhænge mellem foder og produktion.

Projektets aktiviteter indbefatter arbejde med datafangst fra en række analyseinstrumenter og laboratorier, databasearkitektur, kompleks dataanalyse og modellering (Big data), udvikling af brugervenlige værktøjer til præsentation af komplekse analyser for brugere samt test og validering af værktøjernes prædiktioner.

Projektet skal direkte bidrage til realiseringen af VFL, Kvægs mål om en gennemsnitlig ydelsesfremgang på 1500 EKM/årsko for alle danske malkekøer frem til 2018. Samtidigt skal værktøjet sikre, at der fodres efter optimal biologisk effektivitet på sunde køer med lav dødelighed.

KMP-fuldfoder er et analysetilbud, der integrerer systematisk overvågning af foderblandinger i malkekvægsbesætninger med data fra DMS/NorFor og Kvægdatabasen.
Med viden og data fra KMP-fuldfoder kan mælkeproducent Helge Nielsen justere sammensætningen af sin foderblanding. Køerne kvitterer ved at give meget mere mælk.
Dias fra Fodringsdagen 2015 - Tanja Mejer og Niels Bastian Kristensen
Bilag Fodringsdagen 2015 - Tanja Mejer og Niels Bastian Kristensen
Seddel til bestilling af KMP-fuldfoder abonnement
Mælkeydelsen steg markant hos en nordjysk landmand efter en delvis udskiftning af en skidt græsensilage, der blev udpeget med KMP-fuldfoder.
Metode til kontrol af vejesystem på fuldfoderblandere baseret på trinvis indvejning af lod med kendt vægt
Med kvoternes bortfald er det måske tid til at genoverveje bedriftens fodringsstrategi, og se på, hvordan man kan øge produktionen.
En ny video gør dig klogere på, hvad KMP-fuldfoder er, og hvad du får ud af konceptet.
Kompakt Fuldfoder giver positive langtidseffekter i forhold til både ydelse og økonomi. Det viser en undersøgelse af 11 besætninger, der har arbejdet med konceptet siden 2013.
Beregning af omkostninger til blanding af Kompakt Fuldfoder viser, at der er en merindtjening at hente i Kompakt Fuldfoder.
Bilag fra Fodringsdagen 2015 - Niels Bastian Kristensen
Dias fra Fodringsdagen 2015 - Niels Bastian Kristensen
Besætningsskema til registrering af basisoplysninger for abonnenter i KMP-fuldfoder.
Analysekonceptet KMP-fuldfoder sætter opfølgningen i system og kombinerer kontrol af foderets sammensætning her og nu med søgen efter robuste og optimale foderblandinger, som køerne vil kvittere for.
Omhyggelig og standardiseret prøveudtagning er helt afgørende for, at analyser af foderblandinger kan anvendes til kontrol af fodringen og udviklingen af fodringen over tid i den enkelte besætning.
Vejledning til prøveudtagning i KMP-fuldfoder -pdf

© 2021 - SEGES Projektsitet